Lijstjes

Dit zijn de 6 duurste series ooit gemaakt

ER

Als je denkt aan dure series, dan denk je misschien al snel aan Game of Thrones. Bij de topserie van HBO wordt tenslotte alles uit de kast getrokken om de hoge verwachtingen iedere keer weer waar te maken. Toch is Game of Thrones niet de duurste serie ooit gemaakt, sterker nog er zijn liefst zes series die duurder zijn dan GoT. We zetten ze op een rijtje:

Camelot – 7 miljoen per aflevering

Starz nam een flinke gok met dit historische Britse verhaal. Koning Uther komt te overlijden en magiër Merlijn ziet in zijn visioenen een donkere toekomst. Arthur, de zoon van Uther, komt dankzij Merlijn op de troon te zitten, tot woede van halfzus Morgana. Vanaf dat moment staat Engeland helemaal in vuur en vlam. De serie werd in 2011 best goed ontvangen, alleen er was één groot probleem: timing. Op hetzelfde moment kwamen andere grote series uit zoals Game of Thrones en werd Camelot omver geblazen. Zodoende kwam er na één seizoen al een einde aan de dure productie.

Rome – 9 miljoen per aflevering

Nog een zeer duur historisch drama, dat wel langer stand hield dan één seizoen. Voor Rome was vooral de volledige opzet het probleem. Een ontzettend grote cast, buitenlandse locaties waar alles naar versleept moest worden. En dan vooral de enorme decors en indrukwekkende kostuums. Na twee seizoenen was de geldbuidel dus wel leeg, want een doorslaand succes werd de serie niet.

Marco Polo – 9 miljoen per aflevering

Hoog van de toren blazen, dat pakt ook voor Netflix niet altijd goed uit. Bij de lancering van House of Cards en The Crown werd gezegd dat er naar vernieuwende televisie gekeken zou gaan worden. Series waar iedereen zou gaan zitten. Netflix had gelijk. Marco Polo werd eveneens groot in de markt gezet als de Game of Thrones van Netflix. Vooral door dit vergelijk kwam de serie er nooit doorheen. Waar de recensies heel negatief waren, bleek dat de kijkers een stuk positiever waren. Dat is ook terug te zien in de 8,1 op IMDb. Het echte succes kwam er alleen nooit, waardoor de serie al na twee seizoenen en een special is gestopt.

Friends seizoen 10 – 10 miljoen per aflevering

De meest populaire sitcom ooit is één van de duurste series ooit? Het laatste seizoen zeker. Het succes was zo groot dat de zes hoofdrolspelers daar graag ook een graantje van mee wilden pikken. De cast had dan ook een waanzinnig contract uit het vuur weten te slepen. Per aflevering kregen Joey, Chandler, Ross, Monica, Rachel en Phoebe één miljoen dollar overgemaakt. Uit hoeveel afleveringen het seizoen bestond? Achttien. Dat waren er nog wel zes minder dan in de vorige seizoenen, om de volledige kosten nog een beetje te drukken.

The Crown – 12 miljoen per aflevering

Hadden we het al over hoog inzetten van Netflix, dat was bij The Crown ook het geval. Het verhaal over Queen Elizabeth zou normaal gesproken thuishoren bij de BBC, maar de plannen waren zo groot dat de Britse omroep afhaakte. Netflix zag zijn kans schoon en dat pakte goed uit. Het eerste seizoen van tien afleveringen werd geproduceerd voor zo’n 120 miljoen. En de gok was eigenlijk nog veel groter. De makers willen zes à zeven seizoenen maken, Netflix had al direct drie seizoenen besteld. Het is dan ook maar goed voor de streamingdienst dat dit verhaal wel goed is ontvangen.

ER – 13 miljoen per aflevering

De duurste serie ooit gemaakt is net zoals Friends misschien wel een verrassende. Een ziekenhuisserie hoeft tenslotte toch niet zulke hoge productiekosten te hebben? Dat was de eerste seizoenen van ER ook niet het geval, maar het ging ‘mis’ na een deal in 1998 tussen NBC en Warner Bros. De zender besloot dat er voortaan dertien miljoen dollar per aflevering beschikbaar was. Dit ging al snel de boeken in als de grootste blunder ooit van NBC. Een geluk bij een ongeluk was dat de serie wel razend populair bleef, maar of dat met wat minder budget ook niet het geval was geweest?